Το ευρύ πεδίο στρατηγικών προτεραιοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, αλλά και τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών, σε διπλωματία, άμυνα, ασφάλεια, εμπόριο, επενδύσεις, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια σκιαγραφεί η κοινή δήλωση Αθήνας – Ουάσινγκτον μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον αμερικανό όμολογό του Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη. «Είναι πάντοτε φανταστικό να βλέπεις τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Nίκο Δένδια. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, συζητήσαμε τη διαρκή ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, των Δυτικών Βαλκανίων και την απομάκρυνση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δεύτερο του tweet τη Δευτέρα ο Μάικ Πομπέο καταδεικνύοντας το εξαίρετο κλίμα στις διμερείς σχέσεις, ενώ είχε προηγηθεί και tweet του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Η κοινή δήλωση Αθήνας – Ουάσινγκτον

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πραγματοποίησαν επισκόπηση υψηλού επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, εν αναμονή του τρίτου (γύρου) Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το 2021. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στον Στρατηγικό Διάλογο ως απόδειξη της εξαιρετικής διμερούς σχέσης των δύο χωρών. Με την ευκαιρία αυτής της επισκόπησης υψηλού επιπέδου, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία επιθυμία τους για εμβάθυνση της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/koini-dilosi-athinas-ouasingkton-aytes-oi-stratigikes-proteraiotites-ton-ipa-stin-ellada
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram