Έως και 37 ημέρες διατηρείται ο παθογόνος παράγοντας στον οργανισμό των ατόμων που νόσησαν και θεραπεύτηκαν από τον νέο κορωνοϊό και συνεπώς μπορούν να τον μεταδώσουν για αρκετές εβδομάδες, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο νέα έρευνα.

Γιατροί στην Κίνα εντόπισαν το RNA του ιού στους πνεύμονες ανθρώπων που επέζησαν 20 ημέρες αφού νόσησαν, όπως αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Ο νέος φονικός κορωνοϊός ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019 και παρά τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών για τον περιορισμό του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 6.400 ανθρώπους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Φέι Ξου από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών τα σημαντικά αυτά ευρήματα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από τις αρχές που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την απομόνωση των ασθενών αλλά έχουν σημασία και σχετικά με την διάρκεια της αντιιικής θεραπείας.

Οι έως τώρα οδηγίες συνιστούν απομόνωση μετά την έκθεση στον ιό για 14 ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωσή του. Εάν όμως οι άνθρωποι παραμένουν μεταδοτικοί για διάστημα πολύ μεγαλύτερο από την θεραπεία τους, τότε μπορούν να μεταδώσουν άθελά τους τον κορωνοϊό μετά την λήξη της απομόνωσής τους.

Συγκριτικά, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών που θεραπεύτηκαν από τον SARS είχαν τον ιό στον οργανισμό τους μετά από τέσσερις εβδομάδες σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμονες. Για την έρευνα εξετάστηκαν τα ιατρικά αρχεία και τα εργαστηριακά δεδομένα από 191 ασθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Γουχάν, μεταξύ των οποίων και 54 που τελικά κατέληξαν από τον ιό.