Σε ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τη λειτουργία των κλειστών χώρων σε εστίαση και ψυχαγωγία που θα ισχύσουν από το τέλος της εβδομάδας, θα προχωρήσει «μέχρι αύριο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανακοίνωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως ανέφερε η κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις ανακοινώσεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός θα αποσαφηνιστούν και οι διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπo κ. Αριστοτελία Πελώνη (12/7/21)

Όπως ανέφερε η κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις ανακοινώσεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός θα αποσαφηνιστούν και οι διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπo κ. Αριστοτελία Πελώνη (12/7/21)

Το μήνυμα Μητσοτάκη θα γίνει στη σκιά της επέλασης της μετάλλαξης Δ στη χώρα και της συνεπακόλουθης εκτόξευσης των κρουσμάτων που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, το «προφίλ» των κρουσμάτων και τη σημασία να προχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Από το πρωί στο Μαξίμου πραγματοποιούνται συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό για να αξιολογηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της πανδημίας και να αποφασισθεί το σχέδιο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Είναι δεδομένο ότι η ιδέα ενός νέου γενικού lockdown έχει απορριφθεί και τα όποια περιοριστικά μέτρα χρειαστούν θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν τις τοπικές εξάρσεις.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται και το πλάνο λειτουργίας της εστίασης από 15 Ιουλίου με τις πληροφορίες  να αναφέρουν ότι είναι σχεδόν βέβαια ότι οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους.

Τα σενάρια και το δίλημμα για τους μεικτούς χώρους

Αλλάζει, όπως όλα δείχνουν το σχέδιο λειτουργίας της εστίασης από τις 15 Ιουλίου λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων αλλά και της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία κυριαρχεί πλέον στη χώρα.

Σημειώνεται πως το αρχικό πλάνο που είχε ανακοινωθεί προέβλεπε πως το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση θα γινόταν με δυο ταχύτητες. Οι επιχειρηματίες θα επέλεγαν αν θα δέχονταν μόνο εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους στα μαγαζιά τους. Δηλαδή αν οι χώροι θα ήταν μεικτοί ή αμιγώς για εμβολιασμένους. Ωστόσο τα νέα δεδομένα αναφορικά με την πανδημία βάζει στον «πάγο» τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι στους εσωτερικούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται άμεσα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο κυβερνητικό επιτελείο , σταθμίζοντας τις καινούριες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η μετάλλαξη «Δέλτα» θεωρούν πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα των μεικτών εσωτερικών χώρων στην τρέχουσα συγκυρία.

Σχετικά με τους μεικτούς χώρους, και το σε ποιους θα δοθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα, η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για διαχωρισμό των επιχειρήσεων ανάλογα με το αντικείμενο τους. Ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν μπορεί τα εστιατόρια και τα beach bar να λειτουργήσουν με διαφορετικό σύστημα.

Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοικτά και όλα θα κλειδώσουν τις επόμενες ώρες.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση στις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει.

Για το θέμα των μεικτών ή αμιγών χώρων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων.

Και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης, αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από ελάχιστα τραπέζια και όρθιους πελάτες σε σοκάκια της Μυκόνου της Πάρου κτλ. Είναι πολύ οριζόντιο να πει κανείς το πώς θα κινηθούμε αυτή τη στιγμή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν αλλά όλοι θα τα ξέρουν έγκαιρα» ξεκαθάρισε.