Η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίζει γενική χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής, όπως είπε πριν από λίγη ώρα ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό. “Η μάσκα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ, μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, σε ταξί και σε επαγγελματικής χρήσης οχήματα για οδηγό και επιβάτες, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, στα ασανσέρ, τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα” τόνισε.”Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση και υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκες σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις” πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας
> Πλένετε επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της
> Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας καλύπτοντας τη μύτη και όλη τη περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι.
> Αφαιρέστε τη μάσκα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
> Αν η μάσκα είναι μιας χρήσεως, απορρίψτε την με ασφαλή τρόπο σε κάδο κοινών αστικών απορριμμάτων και όχι ανακύκλωσης, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα. Οι μάσκες μιας χρήσεως δεν ανακυκλώνονται και δεν πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
> Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, ή στο χέρι με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60° C και στη συνέχεια την σιδερώνετε.
Επισημαίνεται ότι, η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας όπως η φυσική απόσταση >1,5μ, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.
Τύποι προστατευτικών μασκών
Το ευρύ κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί μη ιατρικές μάσκες, ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις: Κατασκευή υφασμάτινης μάσκας
> Υφάσματα που έχουν πόρους ή αραιή ύφανση θα πρέπει να αποφεύγονται
> Ελέγχετε πάντα τη κατάσταση του υφάσματος ( δεν πρέπει να υπάρχουν οπές ή να είναι φθαρμένο )και τις διαστάσεις του πριν κατασκευάσετε τη μάσκα (το μέγεθος της μάσκας πρέπει να είναι τέτοιο που να καλύπτει πλήρως τη μύτη και όλη την περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι)
> Τριπλή στρώση καλής ποιότητας βαμβακερού με πυκνή ύφανση
> Δύο στρώματα βαμβακερού με ένα εσωτερικό στρώμα υφάσματος από βαμβάκι – πολυεστέρα
> Βαμβακερό σε συνδυασμό με δύο στρώσεις από φυσικό μετάξι ή σιφόν (90% πολυεστέρας – 10% λύκρα)
> Τρία στρώματα φανέλα (65% βαμβάκι – 35% μείγμα πολυεστέρα)
> Τριπλό στρώμα λινού υφάσματος
> Τριπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.
Ασπίδες προσώπου
Σε περιπτώσεις έλλειψης μη-ιατρικών μασκών, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση, σημειώνοντας ότι προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι. Επιπλέον, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να διευκολύνουν άτομα με περιορισμένη συμμόρφωση στις ιατρικές μάσκες (όπως άτομα με ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές, κωφοί και άτομα με προβλήματα ακοής και παιδιά).
Δείτε το βίντεο: