Την αύξηση της επιδότησης καυσίμων στα 80 ευρώ από 45 ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη (21/06).

Ειδικά για τις μοτοσικλέτες η επιδότηση καυσίμων αυξάνεται στα 60 ευρώ από 35 ευρώ ενώ στα νησιά η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα είναι της τάξης των 100 ευρώ και για τα δίτροχα στα 70 ευρώ από 40 ευρώ που ήταν σήμερα.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αύξηση της επιδότησης καυσίμων επιτυγχάνεται μια μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 44 λεπτά για 180 λίτρα καυσίμων τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η δεύτερη φάση του Fuel Pass «θα αφορά τρεις μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα αφορά βενζίνη και diesel» και από αυτήν θα ωφεληθούν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια οδηγοί.

Για το πετρέλαιο κίνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται για τους επόμενους τρεις μήνες η κρατική επιδότηση για να συγκρατηθούν οι τιμές. Η ενίσχυση θα είναι 12 λεπτά στην πηγή ώστε το συνολικό όφελος να φτάσει τα 15 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ με στόχο να κρατηθεί η τιμή κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες καθώς, όπως είπε, επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τον Νοέμβριο όπως ήταν η αρχική πρόθεση. «Αλλά έχουμε την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ώστε να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή και να γίνει εντός του Αυγούστου και οι αγρότες μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνολικά το νέο πακέτο στήριξης για την επιδότηση καυσίμων ανέρχεται στα επιπλέον 375 εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της παρέμβασης μόνο για τα καύσιμα στα 580 εκατομμύρια ευρώ.

«Και φυσικά οι άμεσες και έμμεσες ενίσχυσης κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από την συνετή οικονομική μας διαχείριση Αλλά κι από τους ψηλούς αριθμός ανάπτυξης που έχει πετύχει και συνέχισε να πετυχαίνει ελληνική οικονομία» υπογράμμισε στις ανακοινώσεις του για την επιδότηση καυσίμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι δόθηκε και το «πράσινο φως» στο σχέδιο για την ουσιαστική εξουδετέρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «αποτυπώνουν οι πρωτοβουλίες μας και τις σωστές οικονομικές μας επιλογές που αξιοποιούν την αύξηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να υπονομεύουν την πρόοδο της οικονομίας και απόδειξη είναι η χθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ακόμη έναν διεθνή οίκο».

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά σε απόλυτο βαθμό τις συνέπειες μιας παγκόσμιας αναταραχές μπορούν όμως να τις αμβλύνουν να βάλουν ένα σημαντικό ανάχωμα στην ένταση τους. Συνεχίζουμε τη μάχη για το δίδυμο στόχο μας μέσα στην αβέβαιη διεθνή συγκυρία η κυβέρνηση να ανακουφίζει την κοινωνία, να απελευθερώνει την οικονομία αλλά πάντα μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών. Τον Αύγουστο άλλωστε οικονομία βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας μια μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία κλείνει έναν πολύ επώδυνο τραυματικό κύκλο για τη χώρα όποιος ανοίξει το 2010» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και έστειλε το μήνυμα:

«Σίγουρα οι διαδοχικές κρίσεις δυσκολεύουν την πορεία μας, όμως δεν αλλάζουν ούτε την προσπάθεια ούτε τον προορισμό μας να φτάσουμε σ’ αυτό τον προορισμό με σταθερότητα με συνέχεια και με συνέπεια».