Στη μέση της τρίτης εβδομάδας από την έναρξη του lockdown, τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν τέτοια που να μην επιτρέπουν συζητήσεις για άρση των μέτρων. Είναι οριστικό πλέον πως αυτά θα πάρουν παράταση και μετά τις 30 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια στιγμή έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς κυβέρνησης ότι για να υπάρξει έστω και μερική χαλάρωση σε κάποια από τα μέτρα, θα πρέπει να δώσουν το «ΟΚ» οι επιστήμονες.
Τη στιγμή που δεν παρατηρείται καμία πτώση στα κρούσματα, με τον ΕΟΔΥ χθες να ανακοινώνει 2.135 νέες μολύνσεις στη χώρα, ενώ παράλληλα καταγράφονται διαρκώς αρνητικά ρεκόρ με τους συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (562 ως το απόγευμα της Τρίτης) και τριψήφιοι αριθμοί θανάτων (101 το προηγούμενο 24ωρο), θεωρείται άτοπο να μιλά κανείς για άρση μέτρων.
Βέβαια, πλησιάζοντας στον Δεκέμβριο γίνεται εύλογα μεγάλη συζήτηση για το πώς θα περάσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και για το πώς θα κινηθεί η αγορά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα καταστήματα που αναγκαστικά λόγω των μέτρων παραμένουν κλειστά, περίμεναν την άρση των περιορισμών για να πάρουν μια «ανάσα», ωστόσο, φαίνεται πως κι αυτή θα έρθει… ασθμαίνοντας.
Μένουμε… σπίτι, όπως το Πάσχα
Ακόμα κι αν στα μέσα Δεκεμβρίου δοθεί το «ΟΚ» από τους ειδικούς για να υπάρξει μερική χαλάρωση στα μέτρα, θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί σε μετακινήσεις και λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια, τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα θυμίζουν πάρα πολύ το πώς γιορτάσαμε το τελευταίο Πάσχα την περασμένη άνοιξη.
Από επίσημα χείλη έχει επιβεβαιωθεί πως θα απαγορευτεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα έχουν την ευκαιρία – όσοι το σχεδίαζαν – να μετακινηθούν στα χωριά τους ή σε χειμερινούς προορισμούς για το διάστημα των γιορτών. Παράλληλα, η συνάθροιση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους δεν θα επιτραπεί επουδενί, κάτι που σημαίνει πως η κάθε οικογένεια θα περάσει μόνη της, στο σπίτι της και χωρίς ρεβεγιόν και πάρτι τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Χριστουγεννιάτικες αγορές με SMS στο 13033 και click away
Σε ό,τι αφορά την αγορά, θεωρείται απίθανο να ανοίξει πλήρως και να ζήσουμε τη συνηθισμένη κινητικότητα των προηγούμενων χρόνων κατά την εορταστική περίοδο. Οι όποιες μετακινήσεις επιτραπούν θα γίνονται και πάλι κατ’ εξαίρεση, με τη χρήση των SMS στο 13033. Παράλληλα, σε όποια καταστήματα του λιανεμπορίου επιτραπεί η λειτουργία, θα εφαρμοστεί η τακτική του click away.
Ο καταναλωτής, δηλαδή, θα πρέπει επί της ουσίας να γνωρίζει τι θέλει να αγοράσει και από που, είτε το κατάστηματα να έχει ιστοσελίδα με τα προϊόντα για να δέχεται την παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Την στιγμή που θα κάνει ο καταναλωτής μια παραγγελία, θα κλείνεται και το ραντεβού του με το εμπορικό κατάστημα ενώ θα λαμβάνει SMS με ώρα παραλαβής και τη διεύθυνση του καταστήματος.
Η παραλαβή θα γίνεται εκτός του χώρου του καταστήματος, από το πεζοδρόμιο, και η επιστροφή στη βάση του καταναλωτή θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο με τα e-shops το τελευταίο διάστημα να έχουν αυξημένη ζήτηση.
Μακριά από τον επιθυμητό στόχο
Όπως αναφέραμε, οι ειδικοί παρατηρούν πως το lockdown παρότι εφαρμόζεται από τις 7 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα – και νωρίτερα στη Βόρεια Ελλάδα – δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που θα περίμεναν. Ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται δεν είναι ο αναμενόμενος και βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον επιθυμητό αριθμό των 500 κρουσμάτων για να υπάρξει πλήρης άρση του lockdown. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι πως έχει μειωθεί η θετικότητα επί των τεστ που διεξάγονται.
Για να φτάσουμε, πάντως, στον επιθυμητό στόχο θα χρειαστεί σχεδόν ένας μήνας ακόμα. Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις που έκανε στο Newsbomb.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Το lockdown θα πάρει παράταση. Πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουμε τα μέτρα και χρειάζεται ακόμη ένα 20ήμερο. Αρκετός κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει καραντίνα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν περάσει 7-8 μήνες και ο κόσμος έχει κουραστεί πια.»
Εν συνεχεία, αναφερόμενη στο παράδειγμα των Κινέζων, οι οποίοι έκλεισαν τα πάντα για να μειωθούν τα κρούσματα, υπογράμμισε ότι δεν είναι εύκολο να κλείσουν τα πάντα και να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Κίνας:
«Είναι δύσκολο το μοντέλο της Κίνας για την Ελλάδα, εμείς έχουμε άλλη κουλτούρα. Είναι δύσκολο και για την οικονομία αλλά και για την ψυχολογία των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί το παράδειγμα αυτό στην Ελλάδα, χρειάζεται απλώς μία παράταση των μέτρων και να τα τηρούμε καλύτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
- Γιώργος Γρηγοριάδης-Γιάννης Πιτταράς: Οι «Δεκατιανοί» κέρδισαν το τηλεοπτικό στοίχημα του Σαββατοκύριακου - September 16, 2024
- Ντου της Αστυνομίας στα ηλεκτρικά πατίνια - September 16, 2024
- Νεαρός απείλησε με ψαλίδι ιδιοκτήτη καταστήματος στη Θεσσαλονίκη επειδή χάλασε το κινητό του - September 16, 2024