Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η νομοθεσία τηρείται ευλαβικά για περισσότερα από 15 χρόνια. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από λίγες ημέρες εν μέσω διαμαρτυριών από την πλευρά των καπνιστών, αλλά και των καταστηματαρχών.

Η νέα τάξη πραγμάτων θέλει τον καπνιστή να βρίσκεται μέσα στα μαγαζιά, να τρώει, να πίνει, αλλά να απολαμβάνει το τσιγάρο του έξω από αυτά. Κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε να αναπτύσσεται ραγδαία το φαινόμενο του smirting.

Η λέξη προέρχεται από το smoking και το flirting. Καπνίζω και φλερτάρω με τους διπλανούς μου.

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα να βγαίνουν έξω και οι ΜΗ καπνιστές, για να μη μείνουν εκτός παιχνιδιού!

Phto: bovary.gr

Το smirting ξεκίνησε αρχικά από την Ιρλανδία τον Ιανουάριο του 2004 με την καθολική απαγόρευση (ναι από τότε υπάρχει στην Ιρλανδία). Οι επιχειρηματίες που είχαν τις παμπ και τα μπαρ δημιούργησαν μικρούς εξωτερικούς χώρους για τους καπνιστές. Εκεί ήταν πολύ εύκολο να γνωριστούν μεταξύ τους, να πιάσουν κουβέντα και γενικά να έρθουν πιο κοντά από ό,τι αν βρίσκονταν με τις παρέες τους μέσα στο μπαρ.

Σήμερα, που το φλερτ είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα, το smirting αποτελεί την τέλεια αφορμή να μην ανάψετε ποτέ ξανά το τσιγάρο σας μέσα. Ένας αναπτήρας, η αμηχανία της εξορίας, ένα τασάκι, είναι η μόνο η αρχή. Για τα υπόλοιπα, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει.