
Στους μαθητές της Γ´Λυκείου που επιστρέφουν αύριο, Δευτέρα, στα θρανία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που προχώρησε, απόψε, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.
Η σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών δεν έγινε από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα αλλά από τον λοιμωξιολόγο και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου.
Εν όψει της επανέναρξης από τη Δευτέρα (11/05) των σχολικών μονάδων, αρχής γενομένης από τη Γ’ Λυκείου, ο κ. Χατζηγεωργίου έδωσε οδηγίες στους μαθητές αλλά και τους γονείς. Τόνισε ότι τα παιδιά, χρειάζονται πληροφορίες για τον ιό ώστε να μειωθούν οι φόβοι και το άγχος τους. Εξήγησε πως το ποσοστό θνητότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κοντά στο μηδέν, ενώ είναι και μικρό το ποσοστό παιδιών ανάμεσα στα κρούσματα.
Ο ίδιος μίλησε για «αργό, αλλά προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας» και επανέλαβε ότι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού «είναι τα σταγονίδια μέσω της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος αλλά και η παραμονή του ιού πάνω στις επιφάνειες» από που μπορεί να ταξιδέψει με τη βοήθεια των χεριών μας, να φτάσει στο πρόσωπο και τελικά να μολύνει αρκετούς από εμάς.
«Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μας δίνει την ευκαιρία να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια, αλλά και να αυξήσουν την αντοχή του χρίζοντας αύριο πιο ασφαλείς κοινωνίες» ανέφερε, προσθέτοντας οφείλουμε να τους ενημερώσουμε σωστά για να μειωθούν οι φόβοι τους και το άγχος για τα μέτρα. «Να γίνουν κήρυκες των μέτρων προφυλάξεις. Τα παιδιά μας είναι μιμητές και θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν να συμπεριφερόμαστε κι εμείς» τόνισε.
Ουσιαστικά επανέλαβε τις συστάσεις για τη διατήρηση της υγιεινής ώστε να μην μετεξελιχθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε χώρους διασποράς του ιού.
Συγκεκριμένα τόνισε:
Δεν πρέπει οι γονείς να πιστεύουν σε μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή σε άλλα μέσα
Οι γονείς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά στους κανόνες υγιεινής
Υγιεινή των χεριών, ιδιαίτερη έμφαση στον συχνό πλύσιμο και με τον σωστό τρόπο
Δημιουργήστε ευκαιρίες για παιχνίδι και χαλάρωση, ειδικά πριν το παιδί σας πάει για ύπνο
Παιδιά και νέοι μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε (γονείς, δασκάλους, καθηγητές).
Παράλληλα παρότρυνε τη μαθητική κοινότητα να μην κοροϊδεύει τα άλλα παιδιά που μπορεί να φορούν μάσκα, ενώ υπογράμμισε πως όποιος φοβάται ή έχει άτομο υψηλού κινδύνου στο σπίτι του μπορεί να απαλλαγεί από τα μαθήματα.
Πώς θα κάθονται οι μαθητές στα σχολεία
Τα διαγράμματα για το πώς θα κάθονται οι μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων στα θρανία αλλά και τι ώρες θα γίνονται τα διαλείμματα κοινοποιεί σήμερα το υπουργείο Παιδείας λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι πόρτες των σχολείων δυο μήνες μετά το λουκέτο λόγω κορονοϊου.
Ενδεικτικά, ορίζεται ότι σε κάθε θρανίο θα κάθεται ένας μαθητής, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον, αλλά διαγώνια. Ο ανώτερος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα θα είναι 15 και η απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρo. Καθώς τα υπάρχοντα τμήματα θα «σπάσουν» στα δύο για να τηρηθεί ο όρος των 15 μαθητών ανά αίθουσα, οι μαθητές θα πηγαίνουν εναλλάξ στο σχολείο.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται στα μαθήματα προσανατολισμού να πηγαίνουν καθημερινά, καθώς τα 2/3 των τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού είναι μικρότερα των 15.