Μια δημιουργική προσέγγιση μέσα από τον διάλογο μεταξύ του κλαρίνου του Πετρολούκα Χαλκιά και του λαούτου του Βασίλη Κώστα στην πολύπλοκη μουσική γλώσσα της Ηπείρου, θα απολαύσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020.

Η μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας. Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί από τους New York Times ως “The world’s most beguiling folk music”. Μέσα από το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της εκφράζει τασυναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, αποδίδει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα γιορτάζει την ίδια τη ζωή και τη φύση.

Σ’ αυτή την παράσταση, το επίκεντρο είναι ένας καινούργιος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου, μέσα από τον οποίο μεταφράζεται η μουσική της Ηπείρου. Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε τη δεκαετία 1920-30 ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης.

Ακόμη, δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου. Τη συγκεκριμένη γλώσσα διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του ο Πετρολούκας Χαλκιάς και αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο του Βασίλη Κώστα.

Συντελεστές:
Πετρολούκας Χαλκιάς Κλαρίνο
Βασίλης Κώστας Λαούτο
Μαζί τους:
Θανάσης Βόλλας Λαούτο
Ανδρέας Παππάς Κρουστά
Έκτακτη συμμετοχή: Κώστας Τζίμας Τραγούδι

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2
25ης Μαρτίου και Παραλία
Τηλέφωνο: 2310 895 800
Email: info@tch.gr

Η Ψυχή της Ηπείρου: Πετρολούκας Χαλκιάς & Βασίλης Κώστας
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00

Εισιτήρια:
Τιμές Εισιτηρίων:15€, 12€ (μειωμένο)
Έναρξη προπώλησης: 9/1