Τις απόψεις των Ελλήνων αναφορικά με πανδημία του νέου κορονοϊού επιχείρησε να διερευνήσει το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 23 έως τις 28 Απριλίου του 2020, έκδηλη παραμένει η ανησυχία των πολιτών αναφορικά με το μέλλον της κρίσης που προκαλεί η νόσος COVID-19. Το 80,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση, το 31,2% ότι θα μείνει άνεργος/η και το 63,5% πως ανησυχεί ότι θα περιοριστούν οι ατομικές του ελευθερίες λόγω της πανδημίας.

Αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης, ποσοστό 65% πιστεύει ότι η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση, ενώ 40,9% πιστεύει ότι οι επίσημες αρχές αποκρύπτουν δεδομένα αναφορικά με τον κορονοϊό.

Ποσοστό 48,6% εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου, όλα όσα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα, ποσοστό 59,5% εμπιστεύεται πολύ έως απόλυτα την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ 48,7% εμπιστεύεται αρκετά έως πολύ την ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το στοιχείο ότι σε ποσοστό 35,3% οι Έλληνες πιστεύουν πως ο κορονοϊός φτιάχτηκε από άνθρωπο. Το 33,3% διαφωνεί, ενώ το 31,3% δεν έχει άποψη.

Αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας, το 61,2% πιστεύει ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αναστάτωση που έχει προκληθεί.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου και Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας κ. Έφη Σίμου σχολιάζει τα βασικά ευρήματα της έρευνας: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επέδειξε εξαιρετική κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη. Ποσοστό 68,4% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε κάποιο άτομο να συζητήσει τα προσωπικά του θέματα. Το ποσοστό αυτό μαζί με το 88% που δήλωσε ότι έμεινε με την οικογένεια ή κάποιο φίλο κατά τη διάρκεια του lockdown πιθανόν να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι ποσοστό 41,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονταν ήρεμοι και μόνο 23,1% φοβισμένοι και 9,8% πανικοβλημένοι. Πολύ υψηλά ήταν επίσης τα ποσοστά τήρησης των μέτρων προστασίας, καθώς ποσοστό 90.3% τήρησε αυστηρά τους κανόνες ατομικής υγιεινής και 78,6% τα μέτρα φυσικής απόστασης».

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι συμμετέχοντες δήλωσαν σε μικρό ποσοστό ότι υπέφεραν από αϋπνία (13,8%) και αίσθημα κόπωσης (16,2%). Ταυτόχρονα ποσοστό 37,1% δηλώνει προβληματισμένο και 28,7% ότι νιώθει απογοήτευση. Ποσοστό 22,7% ένιωσε αίσθημα θυμού και 20,7% αίσθημα θλίψης. Σε ποσοστό 44,3% μιλούσαν πιο συχνά στο τηλέφωνο σε σχέση με πριν και 59,8% επικοινωνούσαν περισσότερο μέσω διαδικτύου σε σχέση με πριν. Τέλος ποσοστό 35,7% έβγαιναν για περίπατο λιγότερο συχνά σε σχέση με πριν.

«Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, με αυξημένη αβεβαιότητα, πληθώρα επιστημονικών ασαφειών και δυσκολία σταθερών προβλέψεων για το μέλλον, η πλειοψηφία των ευρημάτων αθροιστικά καταδεικνύει, ότι έχουμε πολύ καλή επίγνωση της κατάστασης και τη διαχειριστήκαμε με σύνεση. Περαιτέρω προσπάθειες, θα πρέπει να στοχεύουν στην επεξήγηση της επιστημονικά τεκμηριωμένης σκοπιμότητας και αναγκαιότητας της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, παράλληλα με το σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δείξαμε ψυχραιμία και κοινωνική υπευθυνότητα και θα πρέπει να συνεχίσουμε με το ίδιο ψυχικό σθένος, ώστε να βγούμε από την κρίση εξίσου δυνατοί και με κοινωνική συνοχή» επισημαίνει η κ. Σίμου.

Το δείγμα της έρευνας ήταν πανελλαδικό, με συμμετοχή 1.322 ατόμων.