Οι εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα όσον αφορά τον κοροναιό έχει κάνει την ανθρωπότητα να έρθει αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη αλλά και πρωτόγνωρη κατάσταση, αυτή του να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Τα σχολεία είναι κλειστά εδώ και αρκετό καιρό και έτσι θα παραμείνουν σύμφωνα με τη νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Όλοι μας, γονείς, μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, φόβο,στενοχώρια μέχρι και πανικό.

Παρακάτω παραθέτουμε προτάσεις τόσο για την ψυχολογική όσο και για τη συναισθηματική στήριξη των μαθητών:

1. διερευνήστε τις πληροφορίες που τα παιδιά έχουν λάβει όσον αφορά τον ιό,τους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και κυρίως τα μέτρα πρόληψης.

2. δείξτε κατανόηση στην αγωνία και στους φόβους που πιθανόν να εκφράσουν.

3. τα παιδιά όλων των ηλικιών επηρεάζονται από τη στάση των μεγάλων οπότε πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι και να λειτουργήσετε ως πρότυπο γι αυτά.

4. εξηγήστε ακριβώς το λόγο που θα πρέπει τα παιδιά να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μένουν κυρίως μέσα στο σπίτι.

5. αν έχουν απορίες σχετικά με το όλο θέμα απαντήστε με στοιχεία επίσημα χωρίς υπερβολές και κυρίως αποφεύγοντας την παραπληροφόρηση.

6. εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι μια κατάσταση που δεν θα διαρκέσει πολύ αλλά πρέπει να πειθαρχήσουν ώστε να επανέλθουν όλα στην προηγούμενη φυσιολογική κατάσταση.

7. προτρέψτε τα να περνάνε δημιουργικά το χρόνο τους με διάβασμα, επαναλήψεις, τηλεφωνική επικοινωνία με φίλους, χόμπι εντός σπιτιού.

8. εξηγήστε τους ότι δεν είναι μόνοι τους σε όλο αυτό που γίνεται αλλά μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά.