Ουκρανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τη λίστα με νέα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών αλλά και εταιρειών, στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μέσα στη συγκεκριμένη λίστα (στο νούμερο 44) βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Οι κυρώσεις αφορούν μεταξύ άλλων τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση επενδύσεων.

Μάλιστα, στα ονόματα των επιχειρηματιών που βρίσκονται στη λίστα της Ουκρανίας είναι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο Αλίσερ Ουσμάνοφ, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, αλλά και η κόρη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως το ουκρανικό ΥΠΕΞ ενημερώνει την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις που επιβάλλει, ζητώντας να υιοθετηθούν και από εκείνους τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη λίστα στον Ιβάν Σαββίδη έχουν επιβληθεί για τα επόμενα 10 χρόνια:

 

1) δέσμευση περιουσιακών στοιχείων – προσωρινή στέρηση του δικαιώματος χρήσης και διάθεσης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τα οποία ένα τέτοιο πρόσωπο μπορεί άμεσα ή έμμεσα (μέσω άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων) να προβεί σε ενέργειες ταυτόσημο ως προς το περιεχόμενο με την άσκηση του δικαιώματος διάθεσής τους.
2) περιορισμός των εμπορικών εργασιών (πλήρης τερματισμός).
3) περιορισμός, μερική ή πλήρης παύση της διέλευσης πόρων, πτήσεων και μεταφοράς μέσω του εδάφους της Ουκρανίας (πλήρης παύση)·
4) πρόληψη της απόσυρσης κεφαλαίων εκτός Ουκρανίας.
5) αναστολή οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων.
6) ακύρωση ή αναστολή αδειών και άλλων αδειών, η λήψη (διαθεσιμότητα) των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση συγκεκριμένου τύπου δραστηριότητας, ιδίως την ακύρωση ή την αναστολή ειδικών αδειών για χρήση υπεδάφους.
7) απαγόρευση συμμετοχής σε ιδιωτικοποιήσεις, μίσθωση κρατικής περιουσίας από κατοίκους ξένου κράτους και πρόσωπα που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από κατοίκους ξένου κράτους ή που ενεργούν προς το συμφέρον τους.
8) απαγόρευση ή περιορισμός εισόδου ξένων μη στρατιωτικών πλοίων και πολεμικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας, στα εσωτερικά ύδατα, στα λιμάνια και αεροσκάφη της στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας ή προσγείωση στο έδαφος της Ουκρανίας (πλήρης απαγόρευση)·
9) απαγόρευση έκδοσης αδειών και αδειών της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας για επενδύσεις σε ξένη χώρα, τοποθέτηση αξιών νομισμάτων σε λογαριασμούς και καταθέσεις στο έδαφος ξένης χώρας.
10) αναστολή της έκδοσης αδειών, αδειών εισαγωγής στην Ουκρανία από ξένη χώρα ή εξαγωγής συναλλαγματικών αξιών από την Ουκρανία και περιορισμός των αναλήψεων μετρητών για κάρτες πληρωμής που εκδίδονται από κατοίκους ξένης χώρας.
11) απαγόρευση μεταφοράς τεχνολογιών, δικαιώματα σε αντικείμενα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
12) στέρηση κρατικών βραβείων της Ουκρανίας, άλλες μορφές αναγνώρισης.
13) απαγόρευση απόκτησης κυριότητας οικοπέδων.