Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα και σε συνθήκες βροχόπτωσης εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, τους οποίους μπορεί να ελαχιστοποιήσει και να αποφύγει ο οδηγός αρκεί να τηρεί κάποιους βασικούς κανόνες. Η μειωμένη πρόσφυση λόγω του γλιστερού δρόμου σημαίνει ταυτόχρονα μείωση της ταχύτητας, ομαλές κινήσεις στην οδήγηση και τεράστια προσοχή. Ωστόσο, για τη δική μας ασφάλεια αλλά και των τριγύρω μας δεν φτάνει μόνο να οδηγούμε πιο σιγά αφού υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι τους οποίους εξηγούμε παρακάτω:

Φρόντισε το παρμπρίζ να βρίσκεται πάντα σε καλή κατάσταση: χωρίς ζημιές, χωρίς γρατσουνιές, χωρίς λεκέδες. Σύμφωνα με έρευνα του ισπανικού οργανισμού για την ασφαλή οδήγηση FESVIAL, έξι στους δέκα οδηγούς δεν τηρούν την παραπάνω συμβουλή.

Οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 75% των Ισπανών οδηγών παραδέχονται ότι κάποια στιγμή έχουν οδηγήσει με υαλοκαθαριστήρες σε πολύ κακή κατάσταση ενώ, αντίστοιχα, το 70% των ερωτηθέντων δεν κρύβει ότι δεν συνηθίζει να τους αλλάζει ακόμα κι όταν χρειάζονται αλλαγή.
Καλό είναι να περάσεις το παρμπρίζ με ειδικό απωθητικό βροχής, το οποίο βελτιώνει αισθητά την ορατότητα στον δρόμο.
Όταν βρέχει τα κρύσταλλα έχουν την τάση να θολώνουν πιο γρήγορα. Έτσι ένα βρώμικο εσωτερικό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού εκτός από το παρμπρίζ θα πρέπει και τα πλαϊνά τζάμια να είναι καθαρά ώστε να μπορείς εύκολα να τσεκάρεις τους καθρέφτες. Όσο για τη θέρμανση; Δεν χρειάζεται να σου θυμίζουμε το πόσο πολύ βοηθά στο να ξεθολώσουν τα τζάμια.
Μην ανάβεις τα μεγάλα φώτα, γιατί τελικά μειώνουν αντί να αυξάνουν την ορατότητα. Σε ακραίες συνθήκες βροχής φρόντισε να ανάψεις τα φώτα ομίχλης.
Πρόσεχε πολύ για πιθανές “λίμνες” που έχουν σχηματιστεί στην άσφαλτο. Κινδυνεύουν τα ελαστικά, οι ζάντες αλλά πάνω από όλα η ζωή σου.
Αύξησε την απόσταση ασφαλείας. Έτσι θα έχεις περισσότερο χρόνο να αντιδράσεις αν προκύψει κάτι που δεν το περιμένεις, όπως ένα απότομο φρενάρισμα του μπροστινού αυτοκινήτου.
Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για τα φώτα των προπορευόμενων αυτοκινήτων, αφού λειτουργούν ως πυξίδα για πιθανά ατυχήματα, “λίμνες” από τα νερά της βροχής και επικίνδυνες στροφές που βρίσκονται πιο μπροστά από σένα.
Αν η ορατότητα μειωθεί σε τέτοιον βαθμό ώστε να μην βλέπεις τίποτα, μην διστάσεις να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου και σε ασφαλές σημείο μέχρι να περάσει η μπόρα.
Να είσαι προσεκτικός με τα γύρω οχήματα, καθώς ιδιαίτερα τα φορτηγά και τα λεωφορεία, μπορούν να σηκώνουν πολύ νερό και να σε τυφλώσουν στιγμιαία.