Με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη και τη διασπορά στη χώρα μας να είναι μεγάλη, η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι το «Plan b» με νέα μέτρα, ενόψει των Χριστουγέννων

Παρά τη σταθεροποίηση στις νέες μολύνσεις που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, γεγονός που συνεπάγεται πίεση στο ΕΣΥ και αργή κάμψη στον αριθμό των καθημερινών θανάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή η σταθεροποίηση συντελείται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, την καθιστά και πιο εύθραυστη.

Σε περίπτωση που το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας επιβαρυνθεί ακόμη παραπάνω, η κυβέρνηση έχει «στο συρτάρι» και πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ τα οποία είναι:

  • Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

Τις επόμενες ημέρες, θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και θα φανεί, αν θα πρέπει να περιμένουμε έως τις 13 Δεκεμβρίου, μια ενίσχυση των μέτρων.

 

Τζανάκης: Δυσοίωνες προβλέψεις για 20.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού έως τα Χριστούγεννα, ειδικά όσον αφορά στον αριθμό των θανάτων. Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Ο μέσος όρος θανάτων θα είναι περίπου στο 75-80 που σημαίνει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα φτάσουμε ίσως και τους 20.000 νεκρούς. Ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ εξέφρασε την ελπίδα να μη δούμε πολλές μέρες τριψήφιο αριθμό θανάτων.

Σε ό,τι αφορά στη νέα μετάλλαξη Ομικρον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς και τους οργανισμούς υγείας, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον πανικό που έχει προκύψει στον απλό κόσμο, στις αγορές και στις οικονομίες των χωρών.