Εντείνεται η ανησυχία κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων για την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, καθώς οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη γεμίζουν ενώ την ίδια ώρα τα κορονοπάρτι στην πόλη καλά κρατούν!

Οι δηλώσεις του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, στον ΣΚΑΪ, μαρτυρούν την κρίσιμη πορεία που έχει πάρει η πανδημία στη Θεσσαλονίκη: «Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι».

Σημείωσε ωστόσο ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.

Τι δείχνουν τα λύματα

Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης στην συμπρωτεύουσα, είναι το τελευταίο δεδομένο το οποίο προστέθηκε στην εξίσωση των κρουσμάτων και αυτό δεν είναι άλλο από το ιικό φορτίο στα λύματα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:

-Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.

-Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.