Η έκθεση αφηγείται τη σημαντικότερη παγκόσμια ιστορία, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων και πραγματοποιείται στον νέο χώρο 3.500 τ.μ. Η μοναδική και παγκόσμιας εμβέλειας συλλογή Ολυμπιακών τεκμηρίων του Μουσείου, το αρχειακό υλικό, καθώς και πλήθος νέων διαδραστικών εφαρμογών και τρισδιάστατων ψηφιακών απεικονίσεων ζωντανεύουν την ιστορία των Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

“Η σημερινή μας παρουσία εδώ είναι ακριβώς γιατί θέλουμε να σηματοδοτήσουμε τη μεγάλη προσφορά του μουσείου και στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικά την προαγωγή των Ολυμπιακών ιδεών και ιδεωδών. Είναι το σημείο που εφάπτονται ο ελληνισμός με τον αθλητισμό, οι ολυμπιακοί αγώνες, δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού, σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας. Είναι το brand με το οποίο η Ελλάδα ταξιδεύει στον κόσμο, το μήνυμα που μεταφέρουν είναι της αριστείας και της ευγενούς άμιλλας. Ακριβώς αυτά τα οποία έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας”, υπογράμμισε η κα. Μενδώνη.

 

Τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη, που όπως είπε, έχει δώσει πολλές επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Δ.Ο.Ε., Σπύρος Καπράλος.

“Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα στο Ολυμπιακό Μουσείο, προσφέρει στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε και εμείς και η πολιτεία να είμαστε στο πλευρό του μουσείου που τόσο πολύ προσφέρει στον πολιτισμό μας”, επισήμανε.

“Γιορτάζουμε όλοι την επέτειο του Ολυμπιακού Μουσείου εδώ στη Θεσσαλονίκη και βεβαίως αυτό θα ενισχύσει πιο έντονα τα μηνύματα που στέλνει ο ελληνισμός, οι αξίες και ο υγιής αθλητισμός. Για αυτό το λόγο χαιρετίζω κι εγώ με τη δική μου παρουσία εκ μέρους της κυβέρνησης, τη σημερινή ευχάριστη μέρα, τη χαρμόσυνη είδηση της λειτουργίας πλέον και του νέου τμήματος του Ολυμπιακού μουσείου”, δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι μπορεί να συνοδευτεί με πολλές τέτοιες δράσεις που θα ενισχύσουν τα μηνύματα του υγιούς αθλητισμού, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, της ενότητας, που υπηρετεί το υγιές τμήμα της αθλητικής οικογένειας.

“Ενωμένοι πάμε τον αθλητισμό της χώρας μας πιο ψηλά”, υπογράμμισε, χωρίς να παραλείψει να προτρέψει τον κόσμο να εμβολιαστεί καθώς “είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία”.

 

 

“Ο ολυμπισμός έχει το δικό του σπίτι στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Τόσο ο νέος εκθεσιακός χώρος όσο και η νέα μόνιμη έκθεση για την καταγραφή της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, συμβάλουν στο να εδραιωθεί η πόλη ως κέντρο αθλητικών, ολυμπιακών θεσμών και οργανώσεων”, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

 

 

“Είμαστε περήφανοι που έχουμε στην πόλη μας το Ολυμπιακό Μουσείο. Πρέπει να το προσέχουμε, να το τιμούμε, να το επισκεπτόμαστε, και βλέπουμε ότι στα 20 χρόνια της ιστορίας του συνέχεια ανανεώνεται”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης στο Ολυμπιακό Μουσείο.

 

 

“Είναι μια μεγάλη στιγμή για το Ολυμπιακό Μουσείο. Κλείνουμε 20 χρόνια από την πρώτη μας ίδρυση, από το επίσημο ιδρυτικό καταστατικό. Ταυτόχρονα, ήταν μια ευκαιρία να εγκαινιάσουμε τον νέο μας εκθεσιακό χώρο. Είναι η πρώτη Ολυμπιακή, καθαρά αμιγώς έκθεση, η οποία σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο, ακόμα πιο δυναμικό”, δήλωσε η διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Κυριακή Ουδατζή.

Πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, προηγήθηκε Τελετή Τιμητικής Βράβευσης Μελών της ελληνικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής οικογένειας στην οποία τιμήθηκαν Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες του Τόκιο 2021, θεσμικοί εκπρόσωποι και υποστηρικτές του έργου του Μουσείου.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού, του επιχειρηματικού κόσμου και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στηρίζοντας σταθερά το έργο διάδοσης των Ολυμπιακών αξιών και των αρχών του “Ευ Αγωνίζεσθαι”.