Το 55,5% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας από το νέο κορονοϊό αφορά άνδρες (406 κρούσματα). Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή, το 20,7% είναι άνω των 65 ετών, σχεδόν οι μισοί, δηλαδή ποσοστό 48,6% μεταξύ 40 και 64 ετών, το 26,7% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών ενώ μόνο το 4% αφορά παιδιά και ανήλικους. Αυτά δείχνουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Χθες, Τρίτη 24 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν 48 νέα κρούσματα, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 743, ενώ ο αριθμός των θανάτων ανήλθε στους 20, εκ των οποίων 17 άνδρες και 3 γυναίκες, όλοι με κάποιο υποκείμενο νόσημα και ένας ηλικιωμένος. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκονται στην Αττική (366) και ακολουθούν οι νομοί Ηλείας με 43 και Θεσσαλονίκης με 31. 19 είναι τα κρούσματα στην Καστοριά.

134 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται

Από αυτούς, η πλειοψηφία είναι άνδρες, το 60%. 45 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε μονάδα διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη, οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποκείμενο νόσημα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Σημειώνεται πως τα στοιχεία περιλαμβάνουν και ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ή διασωληνώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δηλώθηκαν και καταγράφηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο.

“Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμα και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία”. “Αυτή η εβδομάδα που περνούμε είναι μια από τις κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση, έναντι μιας πανδημίας που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο” σημείωσε ο καθηγητής.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 9.071 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων το 6.9% ήταν θετικά.

“Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Είναι μεγάλης σημασίας ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω προβλήματα στην υγεία μας, αλλά και στο σύστημα υγείας” υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα αισιόδοξα νέα

Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας. Στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η επιδημία στην επαρχία Χουμπέι, που ήταν το επίκεντρο της επιδημίας, ο περιορισμός σταματά, εκτός από την πόλη Ουχάν, όπου ο περιορισμός και τα αυστηρά μέτρα θα σταματήσουν στις 8 Απριλίου.
“Η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση. Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων, όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού” συμπλήρωσε. Μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει.

Από: capital.gr