Οι αθλητές που είχαν εξασφαλίσει συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 έχουν διασφαλίσει την παρουσία τους στη διοργάνωση που τελικώς μετατέθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Περίπου το 57% από τους 11.000 αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχαν ήδη αποκτήσει το δικαίωμα να βρεθούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα και θα το διατηρήσουν, ανεξάρτητα από την αναβολή των Αγώνων, αποφάσισε από κοινού η ΔΟΕ με τις ενδιαφερόμενες διεθνείς ομοσπονδίες, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχαν.

Στην τηλεδιάσκεψη, οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και οι 32 διεθνείς ομοσπονδίες που ασχολούνται με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες υιοθέτησαν αυτή τη βασική αρχή, πριν συζητήσουν ακόμη μια ημερομηνία για τον επαναπρογραμματισμό της εκδήλωσης, που έπρεπε να ξεκινήσει στην ιαπωνική μεγαλούπολη στις 24 Ιουλίου.

«Ο Τόμας Μπαχ (πρόεδρος της ΔΟΕ) εξήγησε για πρώτη φορά τους λόγους της αναβολής και στη συνέχεια είπε ότι οι αθλητές που έλαβαν την πρόκριση για το “Τόκιο 2020” θα είναι αυτομάτως κατάλληλοι για το 2021», δήλωσε στο AFP ένας από τους συμμετέχοντες.

«Ένα από τα κύρια θέματα», συνέχισε η ίδια πηγή, «ήταν να μάθουμε πότε και πώς θα οργανωθούν οι υπόλοιπες Ολυμπιακές προκρίσεις. Σε μερικές ομοσπονδίες, πολλοί αθλητές δεν προκρίθηκαν και χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να τη διεκδικήσουν».

Ορισμένα αθλήματα, όπως η πυγμαχία, είδαν στην πραγματικότητα τη συντριπτική πλειοψηφία των προκριματικών τουρνουά τους να διακόπτεται ή να ακυρώνεται λόγω της παγκόσμιας κατάστασης της υγείας, ενώ άλλα, όπως η ιστιοπλοΐα, έχουν ήδη φτάσει στο 90% των αναλογούντων προκρίσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο