Το πλάνο του Volkswagen Group, ήταν να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο στην περιοχή Manisa της Τουρκίας, τοποθεσία που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σμύρνης. Με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, οι Γερμανοί πάγωσαν το εγχείρημα και είπαν χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουν να επενδύσουν σε ένα εργοστάσιο που θα βρίσκεται δίπλα σε πεδίο μάχης». Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε απλώς ότι έχουν σταματήσει οι διαδικασίες. Δεν ξέρουμε αν τελικά το εργοστάσιο θα γίνει, αργότερα, ή αν δεν θα γίνει καθόλου. Και μάλλον, κανείς δεν το ξέρει!

Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τα ενδεχόμενα, θα ζυγίσει τις καταστάσεις και μέχρι τον Φεβρουάριο, θα αποφασίσει αν τελικά θα το φτιάξει ή όχι. Υπήρξαν κάποιες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία που αμέσως εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και προθυμοποιήθηκαν να δημιουργήσουν ευνοϊκές καταστάσεις ώστε η Volkswagen να επενδύσει σε εκείνες, ωστόσο από ότι φαίνεται ο γερμανικός όμιλος δεν σκέφτεται καμία τέτοια εναλλακτική και αν δεν «κάτσει» στην Τουρκία, είναι πολύ πιθανό να στραφεί σε άλλες λύσεις, από το να επενδύσει όλα αυτά τα χρήματα κάπου αλλού.

Θυμίζουμε ότι στο εργοστάσιο της Τουρκίας, ήθελαν να μεταφέρουν την παραγωγή των Volkswagen Passat και Skoda Superb, για να «αποδεσμεύσουν» το βάρος τους από τα εργοστάσια που παράγονται σήμερα και να δώσουν βαρύτητα σε ηλεκτρικά μοντέλα. Το εργοστάσιο του Έμντεν για παράδειγμα, στη Γερμανία, όπου σήμερα φτιάχνεται το Passat, από το 2022 θα αναλάβει την παραγωγή αποκλειστικά ηλεκτρικών μοντέλων. Μια πιθανή λύση αν τελικά δεν υλοποιηθεί το σχέδιο με την Τουρκία, είναι η παραγωγή του Passat να μεταφερθεί στο εργοστάσιο της Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.