Με διαφορά 12 χρόνων γνώρισα 2 μεγάλους καλλιτέχνες και οι μικρές ιστορίες πίσω από αυτές τις γνωριμίες. Η απλότητα του Μητροπάνου και η αίσθηση «να ανοίξει η Γη να με καταπιεί» με τον Μικρούτσικο.

Πριν από λίγο καιρό παρακολουθούσα στην τηλεόραση ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο και κάπου στη μέση του υπήρχε μια τεράστια αναφορά στον Θάνο Μικρούτσικο και τη συνεργασία τους, που θεωρείτε από πολλούς ίσως μια από τις καλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελληνική δισκογραφία.

Αμέσως έφερα στο μυαλό τις εικόνες από τη «γνωριμία» που είχα και με τους δύο, το πόσο ιδιαίτεροι και διαφορετικοί ήταν ως προσωπικότητες και αποφάσισα να γράψω τις μικρές μικρές ιστορίες των Πρωινών σου!!

Δημήτρης Μητροπάνος
Το 2000 ήταν η εποχή που θα γνώριζα από κοντά τον Δημήτρη Μητροπάνο και με τέτοιο τρόπο που θα χαραζόταν μέσα μου ως ένας από τους πιο αυθεντικούς μάγκες καλλιτέχνες.

Η Αναγέννηση Καρδίτσας αγωνιζόταν στη Δ Εθνική και για να ενισχύσει τα οικονομικά της σκέφτηκε (το προεδρείο της), να διοργανώσει μια συναυλία. Για όσους δεν γνωρίζουν, η καταγωγή μου έχει κομμάτια από το Αιγαίο (Κρήτη – Ηράκλειο) και από τον Κάμπο (Καρδίτσα) και έχω ζήσει αρκετά έως πολλά χρόνια στον Κάμπο. Βασικά, έχω ζήσει σε αρκετά σημεία της Χώρας μας, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Επιστρέφουμε στην Ιστορια μας… Με κάλεσε στο τηλέφωνο ο τότε πρόεδρος να του πω την άποψη μου. Η Συναυλία θα πραγματοποιούνταν στο Δημοτικό Γήπεδο και καλεσμένος καλλιτέχνης θα ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος. Η σκέψη ήταν απλή. Ο Μητροπάνος είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα και θα παίρνανε εισιτήρια και από το γειτονικό Νομό.
Εγώ λοιπόν που λέτε, είχα το ρόλο να μην πλησιάσει κάποιος τον καλλιτέχνη… κάτι σαν σωματοφύλακας τους. Ακόμη και σήμερα δεν έχω καταλάβει πως με 1,70 μου ανέθεταν τέτοιες δουλείες (βλέπε ιστορία με U2).

Από το απόγευμα έως και αργά το βράδυ που τελείωσε η συναυλία ήμουν η σκιά του. Μετά από τόσα χρόνια και έχοντας γνωρίσει πάρα πολλούς καλλιτέχνες (ακόμη και με grammy) έχω να πω ότι ήταν ο ποιο μάγκας, αυθεντικός καλλιτέχνης που έχω γνωρίσει. Κύριος, που σεβόταν την εργασία που έκανες, απλός σαν να βλέπεις τον κολλητό σου και χωρίς καμία παραξενιά. Ένα ποτηράκι ουίσκι και τέλος. Ακόμη και όταν απαγόρευσα σε 2 ανθρώπους να τον πλησιάσουν – χωρίς να μου πούνε οι άνθρωποι ότι ήταν ξαδέρφια του – ήρθε προς το μέρος μου, χωρίς να φωνάξει, χωρίς καμία υπερβολή και απλά μου είπε… είναι δικοί μου… και μου έκλεισε το μάτι.

Τυπάρα από τους λίγους.

Θάνος Μικρούτσικος
2012 / Μια δύσκολη, παράξενη εποχή για τη χώρα και είμαι διευθυντής στον Kiss Fm κεντρικής Ελλάδας, κάνοντας και την πρωινή ζώνη 11:00 – 13:00. Σκέψου: Μνημόνια, αναταραχές, πορείες, αγανακτισμένοι, προεκλογική περίοδο, καταστολή, ΔΝΤ, Τρόικα, κυβερνήσεις συνασπισμών, Τραπεζών, Χρυσή Αυγή και πολλές τέτοιες ομορφιές που είχαμε στην Ελλάδα. Η εκπομπή είχε ποσοστό πάνω από 20% στην Κεντρική Ελλάδα. Ένα κράμα μουσικής με αρκετό λόγο και αγανάκτηση.

Κυριακή και βρίσκομαι στη Λίμνη Πλαστήρα στο ξενοδοχείο Ναιάδες κάνοντας τα εξτραδάκια μου σε ξενοδοχείο. Για ακόμη μια φορά αυτή η εφεύρεση – το κινητό τηλέφωνο – χτύπησε και από την άλλη άκρη της γραμμής με ρωτάνε αν θα ήθελα την Τρίτη να κάνω ζωντανή συνέντευξη με τον Θάνο Μικρούτσικο.

Ζητάω το χρόνο μου για να το επεξεργαστώ… απαντώ το βράδυ ότι δέχομαι και μου στέλνουν το τηλέφωνο του κ. Θάνου να τον καλέσω κ να του πω λεπτομέρειες (ώρα που θα βγει, πόση ώρα θα μείνουμε στον αέρα και τέτοια). Η χαρά μου μεγάλη που θα μιλήσω με έναν μεγάλο συνθέτη, πρώην υπουργό πολιτισμού και ένα τεράστιο μουσικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Όχι τόσο στα γούστα μου (τα μουσικά) αλλά όλα καλά…

Τρίτη ώρα 12:15… κάνω την εισαγωγή στον αέρα και καλωσορίζω τον κ. Μικρούτσικο. Βαρύς βαρύς ο ίδιος λέω να ξεκινήσω με μια ερώτηση που πίστευα ότι ήταν ΤΡΟΜΕΡΑ ψαγμένη. Του την κάνω. Μου απαντάει με ύφος «δεν σας καταλαβαίνω κύριε μου τι με ρωτάτε»… ασπρίζω και θέλω να ανοίξει η Γη να με καταπιεί. Την ξανακάνω. Μου απαντάει «δεν μπορώ να σας καταλάβω, διατυπώστε την μου διαφορετικά αν θέλετε να συνεχίσουμε». Ρε γμτ λέω μέσα μου, τι να συνεχίσουμε, εδώ δεν ξεκινήσαμε καν. Το όλο σκηνικό έχει κρατήσει περίπου 2 λεπτά live που σε ραδιοφωνικό χρόνο είναι τεράστιο.

Για να μην σας κουράζω το νόημα ήταν το εξής. Ο κ. Θάνος πίστευε ότι του έκανα ερώτηση αντίθετη με τα πολιτικά του πιστεύω (αυτά που είχε εκφράσει τότε) και η ερώτηση μου έριχνε αιχμή για τον πολιτικό που στήριζε εκείνη την εποχή.
Να σας πω ότι ήταν να μείνουμε στον αέρα περίπου 10 λεπτά και το τραβήξαμε για πάνω από 15, καθώς χαλάρωσε, εγώ κατάφερα να καταλάβω μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τι έγινε… και ήταν μια απίστευτα διδακτική συνέντευξη για μένα, με έναν άνθρωπο που μου μας είχε πει εκείνη την ημέρα όμορφες μουσικές ιστορίες και πολύ διδακτικές. Ακόμη και σήμερα μια από τις ατάκες του τις χρησιμοποιώ στον αέρα. «Δείτε την ιστορία και θα ανακαλύψετε ότι σε βαθιές κρίσεις των λαών οι καλλιτέχνες ήταν εκεί να σηκώσουν το λάβαρο και να τραβήξουν μπροστά».

Αν το συγκρίνω με το ΣΗΜΕΡΑ κ. Θάνο και τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον COVID-19, θα σας έλεγα πως τους καλλιτέχνες τους έχουν χεσμένους!!

Λίγες πληροφορίες για τη συνεργασία τους
Η πολύ σημαντική συνεργασία του Δημήτρη Μητροπάνου με τον Θάνο Μικρούτσικο είναι το 1996 στον δίσκο «Στου Αιώνα Την Παράγκα» (Minos – EMI) σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου, Γιώργου Κακουλίδη και παραγωγή Ηλία Μπενέτου.
Μετά το 1996 και την πιο επιτυχημένη του συνεργασία στην Ελληνική Δισκογραφία, ο Μητροπάνος αναγνωρίζεται ως η Εθνική Φωνή της Ελλάδας!

Στου Αιώνα Την Παράγκα
Λούνα Παρκ / Ρόζα / Ατάκες / Ο Τυμβωρύχος / Σαν Πλανόδιο Τσίρκο / Πατησίων Και Παραμυθιού Γωνία / Μια Παλιά Φωτογραφία / Πάντα Γελαστοί / Δημώδες / Μου Γινες Πληγή / Ο Άγγελος / Για Μία Ντολόρες / Θα Κόψω το Κεφάλι σου / Τα Πλοία Των Ερώτων

Από το 1996 έως το 2000 ο Δημήτρης Μητροπάνος συνέχισε στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α.

τα ΠΡΩΙΝΑ σου
Semis Petrakis // MUSICARADIO.gr