Στη Διάσκεψη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ευρωπαϊκό τουρισμό της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για τις Θάλασσες και Παραθαλάσσιες περιοχές (SEARICA), που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της εν λόγω Ομάδας, παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη χορήγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, οι οποίες βιώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ζήτησε να ληφθούν επιπλέον πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση βασικών προβλημάτων της καθημερινότητας των νησιωτών, όπως θέματα υγείας, επικοινωνίας, μεταφορών και υποδομών.
Όπως ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, η φετινή τουριστική περίοδος δεν θα είναι ίδια με τις προηγούμενες και θα πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ήδη χαμένη καλοκαιρινή σεζόν, αλλά και μακροπρόθεσμα για την αναδιοργάνωση του «τουριστικού μας προϊόντος», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός και ασφαλής προορισμός, όπως και απέδειξε με τη διαχείριση της πανδημίας» και ότι «προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου που αποτελούν το 11% των θέσεων εργασίας της ΕΕ».
Επισήμανε, επίσης, τις «γενναίες πρωτοβουλίες» που έλαβε η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το πρόγραμμα SURE για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προσέθεσε: «Οι κρίσεις δημιουργούν συνθήκες για δραστικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης ευθυγραμμισμένο με το Green Deal, που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρώπης καθώς και το ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών επιχειρήσεων».
Στη διάσκεψη συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο οποίος έκανε μια «εμπεριστατωμένη παρουσίαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο».
Ο κ. Κόνσολας μίλησε για «την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης» και για «μια Ευρωπαϊκή Νησιωτική Πολιτική με δράσεις και στόχους αποκλειστικά προσανατολισμένους στην ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας του SEARICA και ευρωβουλευτής, Tonino Picula, η γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Περιφερειακών Θαλάσσιων Περιοχών, Ελένη Μαριάνου, η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του SEARICA, Cláudia Monteiro De Aguiar, ο ευρωβουλευτής François ALFONSI και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.