Η παράσταση ντοκουμέντο για το χρονικό του Τσερνόμπιλ που συγκλόνισε τις συνειδήσεις όλων των θεατών, έρχεται στο θέατρο Αυλαία, για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 9 και 10 Μαρτίου 2020.

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Greenpeace και της WWF το έργο …… «Η φωνή της Λουντμίλα» με την Ηρώ Μουκίου, από το ομώνυμο βιβλίο του σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl, παρουσιάστηκε για 2 συνεχείς χρονιές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας και περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Λίγο πριν το δούμε και στη Θεσσαλονίκη η Ηρώ Μουκίου μίλησε στο #My Guest για τη Λουντμίλα, έναν ρόλο που αγαπά να συναντά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Την αργήσαμε τη Λουντμίλα στη Θεσσαλονίκη, τη χρωστούσαμε μπορώ να πω, αλλά εδώ είμαστε μαζί με το μήνυμα αισιοδοξίας που φέρνει η ηρωίδα μου. Το λέω αυτό γιατί η φωνή της Λουντμίλα πέρα από το χαρακτήρα ντοκουμέντου, αφού βασίζεται σε ένα ιστορικό γεγονός που το παρουσιάζει δραματοποιημένο στο κοινό, έχει να δείξει κάτι πολύ σημαντικό: Τη δύναμη και την αγάπη για ζωή, τη δίψα για επιβίωση.

Στα 22 της έζησε όλη αυτή τη φρίκη, έχασε τον άντρα της, έχασε το παιδί της, γιατί ήταν και έγκυος, πέρασε δια πυρός και σιδήρου, μέσα από τη ραδιενέργεια στην κυριολεξία, ήταν όμως τέτοια η ανάγκη της να επιβιώσει, που ούτε και η ίδια κατάλαβε τι επιστράτευσε μέσα της, τι δυνάμεις ανακάλυψε ότι είχε, πάντα κατά δική της ομολογία. Τα κατάφερε όμως και είναι σήμερα ζωντανή κι ενώνει τη φωνή της  μαζί με τη δική μας, έτσι ώστε οι νεότεροι να μαθαίνουν τι σημαίνει πυρηνική ενέργεια και οι παλιότεροι να θυμούνται.

Η Λουντμίλα βρισκόταν εκεί, δούλευε εκεί, ήταν φρεσκοπαντρεμένη και ο άντρας της ήταν από τους πρώτους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας. Όλο το Πρίπιατ ήταν μια πόλη νεόδμητη, που κατασκευάστηκε για να ζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας.

 

Αυτή η γυναίκα σήμερα έχει ακριβώς την ίδια ηλικία με μένα. Είναι 56 χρονών. Χωρίσαμε τη ζωή της σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά στο κορίτσι των 18 χρόνων, της πρώιμης ζωής της Λουντμίλα, της ανέμελης, της ευχάριστης, του γάμου της, των ονείρων της για οικογένεια. Μια χωριατοπούλα που βρήκε δουλειά στον αντιδραστήρα, η εταιρία της έδωσε διαμέρισμα, ερωτεύτηκε έναν πυροσβέστη, τον παντρεύτηκε, έμεινε έγκυος, όλα έμοιαζαν τέλεια και παραμυθένια γι’ αυτήν!

Τα φτερά της κόπηκαν απότομα το ξημέρωμα της 26ης Απριλίου στα 22 της χρόνια, κι εδώ περνάμε στη δεύτερη φάση, που ζει το φοβερό συμβάν. Μαθαίνει την είδηση, προσβάλλεται ο άντρας της, μολύνεται, τρέχει στα νοσοκομεία μαζί του, αψηφώντας τις οδηγίες και τους κινδύνους της επιμόλυνσης.Ήταν ένα αγριοκάτσικο η Λουντμίλα και αυτός ο δυναμισμός της και το ένστικτο αυτοσυντήρησης την έκανε να αντέξει και να επιβιώσει.

Και η τρίτη φάση της ζωής της, είναι η Λουντμίλα του σήμερα, 56 χρονών πια, η οποία έχει κληθεί να δώσει ακόμα μια συνέντευξη, από τις άπειρες που έχει δώσει. Έχει αφιερώσει τη ζωή της, ενημερώνοντας τον κόσμο, για την πυρηνική ενέργεια, που ούτε αθώα είναι, ούτε αβλαβής, εναλλακτική και ανανεώσιμη, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι!

Ταυτίστηκα με αυτή την γυναίκα, την πόνεσα και την αγάπησα. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος όταν πρωτοπαίχτηκε η παράσταση το 2010,  προέβλεψε ότι θα παίζω τη Λουντμίλα για πολλά χρόνια και βγήκε αληθινός. Εγώ τότε δεν τον πίστεψα, δεν το φανταζόμουν ότι θα συνεχίσω να συναντιέμαι μαζί της μετά από 10 χρόνια. Είναι μια δική μου ανάγκη και θέλω να πιστεύω ότι αφορά και πολλούς ακόμη, να ακούγεται η φωνή της Λουντμίλα.

Ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διερχόμαστε, αυτές οι φωνές πρέπει να ακούγονται για να μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη!

Ο Gunnar Bergdahl  εδώ και 30 χρόνια ασχολείται εντατικά με τα θέματα αυτά και ειδικά με το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, -βρέθηκε με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή -στο τόπο της έκρηξης συλλέγοντας στοιχεία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Η Σουηδία είναι μαζί με άλλες όμορες χώρες από τις πρώτες που μετέδωσαν την είδηση και ένιωσαν άμεσα να απειλούνται από τη ραδιενέργεια.

«Το Τσερνόμπιλ παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει από μας τη λύση του. Ίσως ήταν ένα άγημα στον 21ο αιώνα…Μια πρόκληση για τον νέο αιώνα….» γράφει ο σουηδός δημοσιογράφος  στο βιβλίο του.

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ηρώ Μουκίου

Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας

Σκηνικά-κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς

Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης

Φωτογραφίες: Μέμη Γιολδάση

Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου

Πληροφορίες

Στη σελίδα του Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ: https://www.avlaiatheater.gr/

Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)

Τηλέφωνο: 2310 230013

Παραστάσεις: 9 και 10 Μαρτίου 2020

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00

Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, ανέργων, 65+

Διάρκεια: 70 Λεπτά

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία, Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public / https://bit.ly/2U24FFd