Ραντεβού σε λίγο, στις 8 το βράδυ, σε  κεντρικές πλατείες σε όλη την Ελλάδα δίνει ο κλάδος της εστίασης μέσω του παγκόσμιου κινήματος Empty Chairs – Άδειες Καρέκλες. Έντονη ανησυχία για “λουκέτα”.

Με άδειες καρέκλες θα γεμίσουν σήμερα το βράδυ κεντρικές πλατείες όπως αυτή του Συντάγματος στην Αθήνα και του Γεωργίου στην Πάτρα αλλά και χώροι γύρω από τοπόσημα όπως ο Λευκός Πύργος στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της μαζικής κινητοποίησης του κλάδου της εστίασης.

Με την κίνηση αυτή οι επαγγελματίες του χώρου θέλουν να εκφράσουν την ανησυχία τους λίγο πριν την άρση των μέτρων και στον δικό τους κλάδο.

Η αξιοποίηση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων καθώς και η χρήση εσωτερικών χώρων που περικλείονται από τζάμια και είναι επί της ουσίας ημιυπαίθριοι αποτελούν τις δύο λύσεις που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για να αυξήσει τη δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης. Οι λύσεις αυτές αντιμετωπίζονται θετικά από τον κλάδο, θεωρούνται ωστόσο μη επαρκείς εάν δεν συνοδευτούν από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς και από την ευελιξία στην εφαρμογή του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας. Από τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάντως, οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε χθες ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία της εστίασης. Αυτές είναι:

1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου.

3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων.

4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.