Ημερίδα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Ημερίδα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων, η παροχή στήριξης σε θύματα trafficking και ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων αγοραπωλησίας βρεφών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με στόχο την καλύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων – Α21 και με την υποστήριξη του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, της Ελληνικής Αστυνομίας, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Βόρειας Ελλάδας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ληξίαρχοι δήμων κ.ά. παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες και συζήτησαν με τους εισηγητές τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και καταπολέμηση περιστατικών εμπορίας ανθρώπων.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, γίνεται εμφανές πλέον ότι μειώνεται θεαματικά ο χρόνος αναμονής ενός υποψηφίου ανάδοχου ή θετού γονέα ώστε να βρίσκουν στοργή, ασφάλεια και οικογενειακή θαλπωρή όλο και περισσότερα παιδιά. Η εισαγγελέας ανηλίκων Θεσσαλονίκης Δήμητρα Τσιαρδακλή, στον χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πολλοί ωθούνται σε παράνομους τρόπους απόκτησης παιδιού, επειδή δεν μπορούν να το επιτύχουν νόμιμα και εύκολα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε, γίνεται σημαντική προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» ενεργοποιήθηκαν τα Ειδικά Μητρώα Υποψηφίων Αναδόχων Γονέων. Ήδη, όπως αναφέρθηκε κατά τις εργασίες της ημερίδας, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που από το περιβάλλον του νοσοκομείου φτάνουν πιο γρήγορα πλέον στην αγκαλιά μιας οικογένειας.
Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα έχουν διευκολύνει και την αστυνομική έρευνα στη διαλεύκανση υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία πρόσφατα εξάρθρωσε ένα από τα μεγαλύτερα και καλά οργανωμένα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών, φέρνοντας στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών.
Η ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριάνθη Σαμαρά παρουσίασε τον σκοπό του Κέντρου, που είναι ο συντονισμός του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που διέρχονται έντονη συναισθηματική κρίση ή περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διευκρινίζοντας ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τρεις δομές: Το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Φοίνικα, το Κέντρο δια βίου Μάθησης και ο ξενώνας φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας.
Η διευθύντρια της Α21 Μαρία Ντονοπούλου ενημέρωσε σχετικά με την Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων- 1109, που δέχεται κλήσεις όλο το 24ωρο, ανώνυμα, σε 200 γλώσσες. Στην λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, που συστάθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2016, αναφέρθηκε η νομική σύμβουλος στον φορέα Αγγελική Σεραφείμ. Ο ΕΜΑ συγκεντρώνει αναφορές για πιθανά θύματα που εντοπίζονται ή ταυτοποιούνται, παρακολουθεί τη διαχείριση των αναφορών και δημιουργεί βάση δεδομένων.