«Είδα μια πληροφορία… μία συμβουλή να χρησιμοποιείς σεσουάρ για τα μαλλιά για την αποστείρωση του προσώπου και των χεριών και να πίνεις ζεστό νερό 60 βαθμών Κελσίου για να παραμείνεις υγιής. Είδα επίσης ένα μήνυμα στο Facebook που συνιστά στους ανθρώπους να πίνουν Dettol». 

Πόσο τα πιστεύει κάποιος τα παραπάνω, όταν προέρχονται από ένα μήνυμα στο facebook, ή από μια αμφιβόλου αξιοπιστίας πηγή; Πόσο κακό μπορούν να κάνουν κάποια από αυτά σε έναν υγιή ή σε έναν άνθρωπο που νοσεί; Πόσο ελαφρόμυαλοι είναι όλοι αυτοί που τα αναπαράγουν και τα συστήνουν μάλιστα σε φίλους και γνωστούς;

Επειδή το πράγμα έχει παραγίνει κάναμε μια συλλογή από τα συνηθέστερα  ΨΕΜΜΑΤΑ που κυκλοφορούν για την πρόληψη και θεραπεία του κορωνοϊού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έως αύριο θα βγουν άλλα τόσα. Γι’ αυτό προσοχή! Ακούμε, διαβάζουμε, πιστεύουμε μόνο όσα προέρχονται από επιστημονικά και θεσμικά όργανα. Η ελαφρότητα σε αντίθεση περίπτωση μπορεί να βλάψει την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας προσώπων.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα ΨΕΜΜΑΤΑ που έχουν κυκλοφορήσει: 

1. Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν ζεστό καιρό με υγρασία. Ανεξαρτήτως κλίματος, ο ΠΟΥ συνιστά την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων σε κάθε περιοχή όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα κορωνοϊού. Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψεις τον εαυτό σου ενάντια στον κορονοϊό είναι συχνός καθαρισμός των χεριών. Έτσι, εξαλείφονται οι ιοί που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια και έτσι αποφεύγεται η μόλυνση σε ενδεχόμενη επαφή με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη.

2. Ούτε ο κρύος καιρός σκοτώνει τον κορωνοϊός
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό ή άλλες ασθένειες. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει μεταξύ 36,5 και 37 βαθμούς, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τις καιρικές συνθήκες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του είναι με συχνό καθαρισμό με αντισηπτικά με βάση το αλκοόλ ή διεξοδικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

3. Ένα ζεστό μπάνιο δεν αποτρέπει την ασθένεια του κορωνοϊού
Ένα ζεστό μπάνιο δεν αποτρέπει τον κορωνοϊό. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει μεταξύ 36,5 και 37 βαθμούς, ανεξάρτητα από το πόσο ζεστό είναι το νερό στο μπάνιο ή το ντους. Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψεις τον εαυτό σου ενάντια στον κορωνοϊό είναι συχνός καθαρισμός των χεριών. Έτσι, εξαλείφονται οι ιοί που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια και έτσι αποφεύγεται η μόλυνση σε ενδεχόμενη επαφή με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη.

4. Ο νέος κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού
Ως αυτή την ώρα δεν έχει προκύψει κάποια πληροφορία ή ένδειξη που να υποδεικνύει πως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω κουνουπιών. Καθώς ο ιός προσβάλει το αναπνευστικό, μεταδίδεται κατά βάση μέσω σταγονιδίων όταν κάποιος ασθενής φτερνίζεται και βήχει ή μέσω σταγονιδίων σάλιου και εκκρίσεων της μύτης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του είναι με συχνό καθαρισμό με αντισηπτικά με βάση το αλκοόλ ή διεξοδικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Επιπλέον, πρέπει να αποφύγει κανείς τον συγχρωτισμό με άτομα που βήχουν και φτερνίζονται.

5. Τα στεγνωτήρια χεριών είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης κατά του κορωνοϊόύ;
Ο ΠΟΥ απαντά όχι. Τα στεγνωτήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του είναι με συχνό καθαρισμό με αντισηπτικά με βάση το αλκοόλ ή διεξοδικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, συνίσταται να στεγνώνεται προσεκτικά τα χέρια σας με χαρτί ή κάτω από ζεστό αέρα του στεγνωτήρα.

6. Πόσο αποτελεσματικά είναι τα θερμικά σκάνερ στον εντοπισμό ασθενών του κορωνοϊού;
Τα σκάνερ μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπους που εμφανίζουν πυρετό. Ωστόσο, δεν μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Κι αυτό γιατί απαιτείται διάστημα 2 έως 10 ημερών προκειμένου κάποιος που έχει κολλήσει, να νοσήσει από τον κορωνοϊό.

7. Μπορεί το αλκοόλ ή η χλωρίνη να σκοτώσει τον κορωνοϊό στο σώμα;
Όχι, η πρακτική ψεκασμού αλκοόλ και χλωρίνης δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στον οργανισμό. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επιβλαβές για τα ρούχα, αλλά και το σώμα (κυρίως τα μάτια και το στόμα). Το αλκοόλ και η χλωρίνη μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα για την απολύμανση επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται κάτω από τις ενδεδειγμένες οδηγίες.

8. Μπορούν τα κατοικίδια να μεταδώσουν τον κορωνοϊό;
Ως αυτή την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ένα κατοικίδιο, όπως σκύλοι και γάτες μπορούν να κολλήσουν τον κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας καλά μετά από την επαφή με τα κατοικίδιά σας. Αυτό σας προστατεύει από κοινά βακτήρια, όπως το E.Coli και η σαλμονέλα, η οποία μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους.

9. Προστατεύει το εμβόλιο κατά της πνευμονίας και από τον κορωνοϊό;
Όχι, τα εμβόλια για την πνευμονία δεν παρέχουν προστασία ενάντια στον κορωνοϊό. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται νέο εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, με τον ΠΟΥ να στηρίζει τις προσπάθειες αυτές. Ωστόσο, παρότι τα εν λόγω εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό, ο εμβολιασμός ενάντια σε ασθένειες του αναπνευστικού συνιστάται για την προστασία της υγείας.

10. Συμβάλει στην πρόληψη ο τακτικός ψεκασμός της ρινικής κοιλότητας;
Όχι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνιστά πως ο ψεκασμός με θαλασσινό νερό μπορεί να προστατέψει από την μόλυνση ενάντια στο νέο κορωνοϊό. Αντίθετα, περιορισμένα ευρήματα δείχνουν πως συχνός ψεκασμός μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν έχει δείξει να προλαμβάνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

11. Βοηθά το σκόρδο στην πρόληψη του κορωνοϊού;
Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, καμία ένδειξη δεν υπάρχει πως καταναλώνοντας σκόρδο μπορεί κανείς να προστατευτεί από τον κορωνοϊό.

12. Ο κορωνοϊός επηρεάζει μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους
Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να προσβληθούν από το νέο κορωνοϊό. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά και άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις (όπως άσθμα, διαβήτη, καρδιακές ασθένειες) είναι πιο πιθανό να νοσήσουν βαριά. Ο ΠΟΥ συστήνει στους ανθρώπους όλων των ηλικιών να λάβουν μέτρα ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κορωνοϊό.

13. Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό;
Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια σε ιούς, μόνο ενάντια σε βακτήρια. Ο νέος κορωνοϊός είναι ιός και έτσι, τα αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται, ενδεχομένως να λάβουν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση βακτηριδιακών λοιμώξεων που συνυπάρχουν με τον ιό.

14. Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη του κορωνοϊού;
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συνιστώμενο φάρμακο που να προστατεύει ή να θεραπεύει τον κορωνοϊό. Ωστόσο, όσοι νοσούν από τον ιό πρέπει να λάβουν την ενδεδειγμένη θεραπεία ώστε να ανακουφίσουν και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές εξετάζονται ακόμη στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού.

15. “Ο κορωνοϊός πριν φτάσει στους πνεύμονες παραμένει στον λαιμό για τέσσερις ημέρες πριν περάσει στους πνεύμονες. Από τη στιγμή το άτομο αρχίζει να βήχει και να έχει πόνους στο λαιμό, αν πίνει πολύ νερό και γαργαλίζει με ζεστό νερό και αλάτι ή ξύδι εξαλείφει τον ιό”. (μη μου πείτε ότι δεν πήρατε κι εσείς αυτό το βλακώδες μήνυμα;)  Γιατροί προτείνουν κατά περιόδους διάφορες μεθόδους για την ανακούφιση από ενοχλήσεις στο λαιμό. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και οι γαργάρες με διάλυμα που αποτελείται από νερό με ξύδι ή αλάτι. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να απομακρύνει τον ιό από το σώμα του. Άλλωστε, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Εμείς σας τα είπαμε και ”νίπτουμε τας χείρας μας, πολύ σχολαστικά” που λέει κι ο Σπύρος! Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας!