Έντονη κακοκαιρία «σάρωσε» το βράδυ της Κυριακής 4/9 αρκετές περιοχές της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία να έχουν δεχθεί σφοδρό «χτύπημα» από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 5/9, η κακοκαιρία κινήθηκε νοτιότερα και τα φαινόμενα επηρέασαν την Θεσσαλία, ενώ από νωρίς το πρωί, μεγάλες ποσότητες νερού δέχθηκε η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και τα νησιά των Σποράδων.

Δρόμοι «ποτάμια » στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλοι όγκοι νερού δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα και εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κεντρικούς δρόμους και καταστήματα.

Κλειστή είναι από τις 3 τα ξημερώματα η υπογείωση της οδού Μακρυγιάννη στην Ηλιούπολη, η οποία πλημμύρισε για μία ακόμη φορά και στο σημείο επιχειρεί η Πυροσβεστική. Επίσης, στην περιοχή του 424 Νοσοκομείου έχει κλείσει ιρλανδική διάβαση που οδηγεί προς το Φίλυρο, ενώ στην Εξοχή και στο ύψος του Νοσοκομείου Παπανικολάου σημειώθηκε καθίζηση λόγω έργων στο ρεύμα ανόδου. Κλειστή, εξάλλου, λόγω πτώσης δένδρου είναι η οδός Ανθέων που οδηγεί από τον Εύοσμο προς Φιλίππειο.

Επίσης, στον δρόμο από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς Φίλυρο, έχει πλημμυρίσει ιρλανδική διάβαση.

Βίντεο και στιγμιότυπα από κατοίκους της πόλης δείχνουν τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Στις Συκιές, σταθμευμένο αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά και κατέληξε σε κατάστημα, σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων. Αρκετοί σηματοδότες έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος και στα σημεία αυτά οι οδηγοί οφείλουν να κινούνται με προσοχή. Επίσης, ορισμένοι επαρχιακοί δρόμοι περιφερειακά της πόλης καλύφθηκαν από φερτά υλικά και διεξάγονται ενέργειες από συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την απομάκρυνσή τους.

Πυροσβεστική: Δέχθηκε 560 κλήσεις για παροχή βοήθειας

Κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 560 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως Ω/08:00, σήμερα Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2022.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 540 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής ενέργειες έγιναν σε 25 περιπτώσεις εκ των οποίων, 18 για αντλήσεις υδάτων, δύο (2) για κοπές δέντρων και επτά (7) για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ενέργειες στις περιπτώσεις άντλησης υδάτων λόγω χαμηλής στάθμης. Οι ενέργειες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην περιοχή του Βόλου, 20 κλήσεις ενώ ενέργειες έγιναν σε τέσσερις (4) περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων.