Αν αναλογιστεί κανείς ότι τo homeporting ξεκίνησε να αναπτύσσεται στη χώρα μας, μόλις από το 2012 με την άρση του καμποτάζ, δηλαδή την άρση του καθεστώτος προστατευτισμού που υπήρχε, έχουν γίνει ήδη αξιοσημείωτα βήματα από τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Πιο συγκεκριμένα από τις 833 αφίξεις κρουαζιέρας που θα πραγματοποιηθούν φέτος στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τις προκρατήσεις πλοίων -αριθμός ρεκόρ-, το 76% θα είναι homeporting. Μάλιστα πρόκειται για ένα ποσοστό που θα σημειωθεί για πρώτη φορά στον Πειραιά.

Οι αριθμοί είναι επίσης αισιόδοξοι και για την Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί αναδυόμενο κόμβο homeporting στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, «ανοίγοντας» μία επιπλέον πύλη για τον εισερχόμενο τουρισμό από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και όχι μόνο. Για το έτος που διανύουμε έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής, γύρω στις 70 αφίξεις, από τις οποίες οι μισές αναμένεται να είναι homeporting.

Έχοντας αναγνωρίσει τα οφέλη του homeporting, τα λιμάνια προσφεύγουν σε μία σειρά από πρωτοβουλίες, για την περαιτέρω ανάπτυξή του.