Μια «Νυχτερίδα» από τα ’60s! Όλο το χρώμα της εποχής αποτυπώνεται στις φωτογραφίες της Αμάντας Πρωτίδου από τις πρόβες της περίφημης οπερέτας, που παρουσιάζεται σε μια κεφάτη και μοντέρνα παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 5, 8, 11 και 13 Δεκεμβρίου 2019.

Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Η Νυχτερίδα

Μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2014)

Με ένα θέμα ανάλαφρο και δροσερό, με μια πλοκή γεμάτη χιούμορ, παρεξηγήσεις και ανατροπές, και βέβαια με μια υπέροχη μουσική όπου κυριαρχούν τα λαμπρά βαλς, δεν είναι περίεργο που η Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου έχει γίνει μέσα στα χρόνια η πιο διάσημη, δημοφιλής και αντιπροσωπευτική βιεννέζικη οπερέτα. Από το 1874, εδώ δηλαδή και ενάμιση αιώνα, δεν έχει σταματήσει να ψυχαγωγεί και να τέρπει το κοινό όλου του πλανήτη, μεταφέροντας μέσα από τη διάθεση του καρναβαλιού και τις φυσαλίδες της σαμπάνιας λίγη από την αυτοκρατορική αίγλη της μπελ επόκ.

Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια φάρσα που είχε γίνει τρία χρόνια νωρίτερα. Έπειτα από έναν αποκριάτικο χορό, ο μπον βιβέρ Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν είχε εγκαταλείψει στο κέντρο της πόλης τον φίλο του, δρα Φάλκε, μεθυσμένο και μασκαρεμένο με κοστούμι νυχτερίδας. Τώρα ο Φάλκε, με τη συγκατάθεση του Ρώσου πρίγκιπα Ορλόφσκι που παραθέτει έναν μεγαλοπρεπή χορό, χρησιμοποιεί την περίσταση για να πάρει μια εύθυμη και αθώα εκδίκηση, εμπλέκοντας τη σύζυγο και την υπηρέτρια του φίλου του. Έπειτα από μια βραδιά οινοποσίας, μεταμφιέσεων και παρεξηγήσεων, το επόμενο πρωί καταλήγουν όλοι για διαφορετικούς λόγους στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

H παραγωγή πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια το 2014 σε μια μοντέρνα σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, όπου τα μέγαρα της Αυστροουγγαρίας είχαν αντικατασταθεί από τα αθηναϊκά σαλόνια της δεκαετίας του ’60, οι Βιεννέζοι ευγενείς από τους… συνταγματάρχες του απριλιανού πραξικοπήματος και οι Ρώσοι πρίγκιπες από Σοβιετικούς πρέσβεις. Εκείνη η πολυσυζητημένη και άκρως επιτυχημένη Νυχτερίδα, πέντε χρόνια μετά το ανέβασμά της στην Αθήνα, παρουσιάζεται τώρα σε μια νέα, μεγάλη και πλούσια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με τους ίδιους βασικούς συντελεστές αλλά με διαφορετική διανομή, ορχήστρα και χορωδία.

Το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά και με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου

Μετάφραση-μεταφορά στα ελληνικά: Δημήτρης Δημόπουλος

Σκηνικά: Σωτήρης Στέλιος

Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Στράνη

Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν: Διονύσης Σούρμπης

Ροζαλίντα: Άννα Στυλιανάκη

Αντέλα: Χρύσα Μαλιαμάνη

Ίντα: Κωνσταντίνα Στράνη

Άλφρεντ: Βασίλης Καβάγιας

Δρ. Φάλκε: Νίκος Κοτενίδης

Δρ. Μπλιντ: Δημήτρης Ναλμπάντης

Φρανκ: Κωνσταντίνος Κατσάρας

Πρίγκιπας Ορλόφσκι: Σταματία Μολλούδη

Φρος: Θωμάς Βελισσάρης

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Μουσική διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Λεζάντα:

Από τις πρόβες της παράστασης. Φωτ. Αμάντα Πρωτίδου

—————————————————————————————————————-

Πέμπτη 5, Κυριακή 8, Τετάρτη 11, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Έναρξη: 20.30

Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής

Τιμές εισιτηρίων: 30€, 25€, 20€, 15€, 10€ (μειωμένο)