Έτοιμο να ξεκινήσει την εφαρμογή του σουηδικού μοντέλου στα νοσοκομεία είναι το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα μπορούν να νοικιάζουν με leasing μηχανήματα από ιδιώτες, πρακτική που θεωρείται ότι θα φέρει σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι εντός του έτους θα υπάρχει σημαντική βελτίωση στα δημόσια νοσοκομεία και ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε ένα μεγάλο και σ΄ένα μικρό νοσοκομείο της Αττική και σ΄ένα μικρό νοσοκομείο της Περιφέρειας.

Πώς θα λειτουργεί η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ)

Οι ελλείψεις μηχανημάτων είναι ένα από τα γνωστά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό που θα γίνεται με το νέο πρόγραμμα είναι το εξής, αν για παράδειγμα ένας αξονικός τομογράφος είναι παλαιός και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, με Leasing να μπορούν χρησιμοποιηθούν μηχανήματα από τους ιδιώτες.

Με λίγα λόγια, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται στο διαγνωστικό κέντρο, και δε θα περιμένουν μήνες για να κάνουν μία εξέταση, αλλά και να μην επιβαρύνονται οικονομικά γι’ αυτό.

Το σουηδικό μοντέλο

Το μοντέλο λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σουηδία, το οποίο αποτελεί κατά την κυβέρνηση σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των μορφών ΣΔΙΤ, είναι διαμορφωμένο γύρω από το όραμα «Πρώτα ο Ασθενής».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Καρολίνσκα, Björn Zoégas, το νοσοκομείο έχει επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ενδεικτικά, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν μηδενιστεί η αναμονή για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έχει περιοριστεί στο 1,6% η θνησιμότητα σε διάστημα 30 ημερών για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς.