Υπηρεσία τηλεϊατρικής για τους πολίτες, οι οποίοι, λόγω του κορωνοϊού, παραμένουν στα σπίτια τους και αντιμετωπίζουν ιατρικά ζητήματα που δεν απαιτούν νοσηλευτική φροντίδα τίθεται από σήμερα σε λειτουργία, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να έχουν έναν πρώτο εξ αποστάσεως έλεγχο από γιατρούς τεσσάρων ειδικοτήτων για πιθανά συμπτώματα κορωνοϊού, προβληματισμούς ή απορίες, μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://drbutton.gr/kentriki-makedonia από ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Εκεί εγγράφονται δωρεάν ως ασθενείς, επιλέγουν κάποιο γιατρό από τους γιατρούς που είναι διαθέσιμοι και προχωρούν σε επικοινωνία μαζί τους.

Την πλατφόρμα διαθέτει δωρεάν η εταιρεία Dr. Button και η υπηρεσία που παρέχεται καλύπτει τέσσερις ιατρικές ειδικότητες με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους και πνευμονολόγους.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν θα επιτρέψει να περάσει κανένας συμπολίτης την κατάσταση αυτή μόνος του, ενώ επισήμανε ότι με την υπηρεσία τηλεϊατρικής που ξεκινά να λειτουργεί, ουσιαστικά έρχεται «ο γιατρός σε κάθε σπίτι και κάθε πολίτη χωρίς άσκοπες μετακινήσεις», ενώ δίνεται «στους πολίτες ένα έξυπνο, σύγχρονο εργαλείο, που είναι απλό στη χρήση και γρήγορο για έναν πρώτο έλεγχο από γιατρούς που ανήκουν σε τέσσερις ειδικότητες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νικόλαος Νίτσας, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισε ότι με την υπηρεσία που παρέχεται, οι ιδιώτες γιατροί παρέχουν βοήθεια στο σύστημα υγείας καθώς συμβάλλουν στην ανάσχεση των περιστατικών που μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι. Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι όλοι οι ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες έχουν το γιατρό τους με τον οποίο συνομιλούν και θα είναι ο άμεσος σύμβουλος και συμπαραστάτης τους ώστε να τους καθοδηγήσει για να λάβουν την ασφαλέστερη γρηγορότερη και αρτιότερη ιατρική φροντίδα.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η άμεση επαφή γιατρού- ασθενή δεν υποκαθίσταται, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως σε μια στιγμή κρίσης υγείας οποιοδήποτε συμπολίτης μας δεν επικοινωνεί με την πλατφόρμα τηλεϊατρικής αλλά με το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Νίτσας, θα γίνεται και η κατάλληλη προετοιμασία για την ασφάλεια της μεταφοράς και της υποδοχής κάποιου περιστατικού σε νοσοκομείο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΙΣΘ γνωστοποίησε πως σε ό,τι αφορά την υπηρεσία τηλεϊατρικής, υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που εγγράφονται στην πλατφόρμα, ενώ τόνισε ότι δεν θα ήταν εφικτό το εγχείρημα χωρίς τη βοήθεια της Επιστημονικής Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος, της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης και της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ